u

Silencium

 

A najviše je (zasluženog) pljeska pobrao "Silencijum" dvojca Međurečan Meštrović. Nakon odlično prihvaćene "Ciganjske", autori su se ponovo prihvatili Krležinih "Balada Petrice Kerempuha" i suradnje s Cinkušima. Košmaran crno-bijeli svijet prošaran hipnotičkom geometrijom dalekovoda i žica te motivima kontrole uma a la Matrix imao je cilj naglasiti, vizualno poprilično spektakularno, "vječnu potlačenost puka od strane moćnika".

 

Večernji list, 26.04.2006.Dario Borković

u
 

SILENCIJUM je film mladog redateljskog dueta Davora Međurečana i Marka Meštrovića, autora genijalnog animiranog filma «Ciganjska». Baš kao i u prethodnom filmu inspirirali su se Krležinim «Baladama Petrice Kerempuha» a glazbenu podlogu zaslužnu za stvaranje sablasne atmosfere ponovno su izrazito uspješno skladali Cinkuši.
U suludom ritmu izmjenjuju se zloguki Krležini stihovi, mračna atmosfera inspirirana njemačkim ekspresionizmom i marionete koje ispisuju binarne kodove naglašavajuai time depersonalizaciju i otuđenje.Iako ambiciozniji i značenjem netransparentniji od poetične «Ciganjske», Silencijum (tehnika: 2D, 3D i lutka animacija) je svrstao autorski dvojac (koji istiee da se u ovom filmu bave prvenstveno pitanjem slobode) u sam vrh suvremene hrvatske animacije. Kreativni sindikat, mladi nezavisni producent, po prvi put je ostvario suradnju s Zagreb filmom na ovom projektu, no uskoro najavljuju nove suradnje ove dvije producentske kuće. Film će biti prikazan u službenoj konkurenciji Animafesta 2006. godine.

 

07/04/2006 Gordana Kolanović

 

Animirani film Silencijum - nagrade:

 

Prva nagrada - „DANI ANIMACIJE - ASIFA” 29.10.2006. Zagreb, Hrvatska

 

Najbolja tehnika - „LUCANIA FILM FESTIVAL” 10-13.2006. Pisticci, Italija