u

Čovjek koji je spasio Europu

 

Predstava Čovjek koji je spasio Europu Zagrebačkog kazališta mladih novi je autorski projekt Renea Medvešeka zamišljen kao treći dio trilogije koju sačinjavanju predstave Vrata do i Najbolja juha! Najbolja juha!..trilogije koja se bavi sudbinama stvarnih i izmišljenih „marginalaca“ progovaraju o pitanjima hrvatske, a ujedno i europske današnjice, ne zaobilazeći pri tom perspektive bliske i daleke nam, usprkos svemu, zajedničke prošlosti i budućnosti.
Jedna nizozemska legenda pripovijeda o dječaku Pieteru koji je, začepivši svojim prstom rupu na morskome nasipu, spasio grad Haarlem od poplave. Pieter svojim požrtvovnim činom simbolizira vječnu nizozemsku borbu protiv mora. Antun Šoljan je na temelju ove legende napisao radio dramu Čovjek koji je spasio Nizozemsku u kojoj jedan Hrvat na privremenom radu u inozemstvu igrom slučaja ponavlja isti hrabri čin i svojim junačkim djelom dospijeva u fokus hrvatske, ali i nizozemske javnosti. Zgode i nezgode gastarbajtera Mate na duhovit i pronicljiv način progovaraju o čitavom nizu tema koje su danas, u vrijeme kad se Hrvatska nalazi pred ulaskom u Europsku uniju i kad se postavlja pitanje njezina mjesta i uloge u toj velikoj ekonomskoj i kulturnoj zajednici, još aktualnije nego u vrijeme nastanka ovog Šoljanovog djela koje je prevedeno na desetak svjetskih jezika i izvođeno na brojnim svjetskim radio-postajama.

 
   

 

Tekst:Antun Šoljan, Rene Medvešek
Režija:Rene Medvešek
Premijera:21.12.2010.
Glume:Goran Bogdan,Nataša Dorčić,Suzana Nikolić,Barbara Prpić Biffel,Marica Vidušić,Milivoj Beader,Petar Leventić,Maro Martinović,Filip Nola,članovi glazbene družine CINKUŠI:Natalia Barbara Radušić, Mirko Radušić, Tihomir Kruhonja, Igor Barić / Marko First, Nebojša Stijačić, Marko Meštrović