u

Ciganjska

 

...“Ciganjska je film brižljivo izbalansiranog ritma i skladne ekspresionističke konfiguracije slike te funkcionalne etno-glazbe prirodno srasle s animacijom, koja pridonosi da tijekom gledanja filma otkrivamo i prepoznajemo vlastite osjecaje. To je film kratke forme koji se, iako rađen sofisticiranom računalnom tehnikom, oslanja na minimalizam primarne likovnosti, one koja nam se najdulje zadržava u sjećanju. Ciganjska je konstruirana kao glazbeni animacijski film čiju strukturu i ritam tvori ples izražen prije svega međuigrom crnih ploha na sivoj, kišnoj podlozi, detalja kakvi su crni kišobrani i šeširi, tamne naočale na pjevačevom licu, crno “oko” gitare i mračna rupa groba.
Usprkos svojoj glazbenoj osnovi ili možda baš zahvaljujući njoj, Ciganjska je prigušen, tih film, čija je priča ispričana šapatom. To je vizualno-glazbena pripovijest o starosti i prolaznosti, o uzaludnosti ljudskog trajanja i glazbi kao najboljem načinu da se kroz život prođe s ipak nešto manje ožiljaka na duši. Istodobno, to je kolektivni portret Balkanaca koji svoje tuge utapaju u rakiji koja im katkad nije dovoljno ljuta pa je žele dodatno začiniti zmijskom otrovom.
Sudionike filma zatječemo na otočiću njihova materinskog jezika i uspomena (koje su forme zaborava, kako bi rekao Kundera) gdje plešu svoj samrtni ples i tek na kraju, nakon što boca, u kojoj su rakija i zmija, biva ispijena, shvaćamo da je riječ o skupini autsajdera koji su na dnu (ili u getu) megalopolisa, ljudima uhvaćenima u gigantsku betonsku zamku i oboljelima od depresije došle kao rezultat industrijalizacije, nehumanih projekata, razvaljenih spomenika, tvornica i dimnjaka koji bljuju smrt za okolnu prirodu. U svijetu koji se osjeća kao zamka nemoguće je dezertirati iz vlastita života, izbjeći u neki drugi i drukčiju stvarnost ni na koji drugi način nego napuštanjem života.“...

 

Midhat Ajanović, ZAREZ, 01.07.2004.

u
 

…”Animirani film autora Marka Meštrovića i Davora Međurečana jedini je hrvatski film koji je ušao u konkurenciju ovogodišnjeg Animafesta.
Riječ je o zaista izvanrednom ostvarenju tako da autoriteti za područje animiranog filma Stiv Cinik i inače klasično suzdržani Joško Marušić jednoglasno tvrde da je "Ciganjska" pravo malo čudo i nešto najbolje što se dogodilo animiranom filmu u zadnjih 15-tak godina.
Izrazito mračne i tjeskobne atmosfere ovaj animirani film temelji se na jednom od tekstova Krležinih Balada Petrice Kerempuha, baladi "Ciganjska" iz 1936.
Svih 9 minuta i 19 sekundi trajanja vrhunske 3D kompjuterske animacije snažno nas uvlači u unutarnji svijet likova, a kako su sami autori izjavili, naglašava otuđenost na asfaltnoj džungli i zbunjujući poriv za autodestrukcijom. Vrlo je jasno podvučena paralela sa poetikom njemačkog ekspresionizma koja se dodatno naglašava sablasnom glazbom etno skupine Cinkuši, možda najvećim doprinosom stvaranju atmosfere u "Ciganjskoj".
Glazba je izrazito jaka i hipnotički nas uvlači u svijet Krležinih likova iz balade.”…

 

Gordana Kolanović, VIPMOVIES, 16.03.2004.

 

Animirani film Ciganjska - nagrade:

 

„13. DANI HRVATSKOG FILMA”, Zagreb, Hrvatska

 

Oktavijan za najbolji animirani film
Strukovna nagrada za najbolju glazbu
Strukovna nagrada za najbolju montažu

„ANIMAFEST 2004” Zagreb, Hrvatska

 

posebno priznanje međunarodnog žirija festivala animiranog film

 
 

„EBENSEE FESTIVAL 2004“ Linz, Austrija

 
  Brončani medvjed  
 

„UNICA 2004” Veitshochheim, Njemačka

 
  3. nagrada u kategoriji filmske škole  
 

„BALKANIMA 2004” Beograd, Jugoslavija

 
  posebno priznanje žirija za filmsku poetičnost i atmosferu  
 

„MEĐUNARODNI FESTIVAL FILMA & VIDEA 2005" Dugo Selo, Hrvatska

 
  najbolji animirani film
strukovna nagrada za najbolja glazba u kategoriji animiranog filma